smal top website

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen.

Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Ook weer om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Verloop

In veel gevallen spelen meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling

Ik adviseer je niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan ik er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Er zijn diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer je aandacht schenkt aan de volgende punten kan je deze pijnlijke aandoening voorkomen.

  • knip teennagels altijd recht en niet te kort;
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af;
  • vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels;
  • draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte;
  • draag ’s zomers sandalen of schoenen die de tenen vrij laten;
  • heb je teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat mij je dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Niet wachten

Tenslotte adviseer ik je om niet te lang te wachten met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

voetproblemen ingroeiende teennagel met nagelbeugel