smal top website

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe zien schimmelnagels er uit?

Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op ‘avontuur’ en zullen ook de andere nagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

 • verkleuring van één nagel in wit of geel;
 • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin;
 • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig;
 • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond ‘zwemmerseczeem’ genoemd), hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus makkelijk mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, komt je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als je vervolgens je voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Je bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die jarenlang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.

Wat kun je zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden?

 • gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af;
 • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels;
 • droog je voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen;
 • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden.
 • draag goed passende - leren - schoenen;
 • wissel schoenen regelmatig;
 • draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden.

Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Wel zijn er bijwerkingen die niet onderschat dienen te worden. Plaatselijke behandeling van buitenaf met tinctuur en creme is ook prima mogelijk. Dit vereist wel discipline van de cliënt, maar met de nodige motiverende woorden van mij pakken we dat samen wel aan.

Naast de voorgeschreven middelen moeten de schoenen aan de binnenkant altijd worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang. Ik kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

Een geruststelling tot slot. Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat je in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. Je ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die je geen last of pijn meer bezorgt.

voetproblemen schimmelnagels