De diabetische voet
Aandacht voor je voeten is belangrijk, zeker als je diabetes hebt. Op den duur kan je namelijk te maken krijgen met vervelende gevolgen van diabetes, ook wel late complicaties genoemd.
Een van de meest voorkomende complicaties is de diabetische voet. Het is niet leuk om hierover te lezen, maar het is wel belangrijk om te weten. Vooral omdat je veel kunt doen om voetproblemen te voorkomen.
Complicaties
Hoe langer je diabetes hebt, hoe meer kans op late complicaties. Problemen aan de voeten is daar een voorbeeld van. Net als problemen met ogen, nieren, zenuwen of bloedvaten.
Gelukkig krijgt lang niet iedereen met deze complicaties te maken. Bovendien kun je zelf een heleboel doen om klachten te voorkomen. En als het dan toch mis gaat, zijn de problemen meestal goed te behandelen.
Oorzaken
Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in je lichaam beschadigen.
Dit kan leiden tot minder gevoel in je voeten, waardoor je warmte of pijn minder of helemaal niet voelt. Hierdoor is er een grotere kans op infecties en zweren. Omdat je bijvoorbeeld blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt.
Het kan ook zijn dat je pijnscheuten of krampen krijgt in je benen of voeten. Te vaak een te hoge bloedglucose tast de bloedvaten aan. Het bloed kan niet meer optimaal door je lichaam stromen.
Dit merk je het eerst aan je voeten, omdat de voeten het verst verwijderd zijn van het hart. Door een minder goede bloeddoorstroming zijn de voeten vaak koud, rood van kleur en extra gevoelig voor kou en warmte.
Symptomen
De diabetische voet is onder andere te herkennen aan droge voeten of kloofjes, minder gevoel in de voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten.
Als je er op tijd bij bent en regelmatig laat controleren, voorkomt je ernstige infecties, standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie van teen of voet.
Voorkomen
Je kunt veel doen om klachten te voorkomen. Een paar tips:
- Bekijk je voeten dagelijks. Let op genoemde symptomen en neem bij afwijkingen direct contact op met de arts of podotherapeut.
- Verwijder eelt en likdoorns nooit zelf en gebruik geen likdoornpleisters.
- Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden, plooien of strak elastiek.
- Loop niet op blote voeten en zorg voor degelijke schoenen die goed passen. Koop nieuwe schoenen het liefst in de namiddag en loop ze voorzichtig in.
- Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten.
- Onderzoek de binnenkant van uw schoenen regelmatig op spijkertjes, steentjes of harde naden.
- Knip je nagels recht af en niet te kort.
- Gebruik geen kruik in bed, neem liever thermo-sokken.
- Voetgymnastiek bevordert een gezonde bloeddoorstroming.
- Was je voeten regelmatig, maar neem geen voetbaden. Vermijd extreme temperaturen. Droog de voeten goed en deppend af. Wrijf droge voeten in met dunne olie of voetencrème.
- Gebruik geen gaas en verband ter bescherming van je voet. Dit zorgt voor te veel druk op bepaalde plaatsen in de schoen.
Controle
Goede bloedglucosewaarden zijn van groot belang om complicaties zoals de diabetische voet te voorkomen, ook als je net diabetes hebt. Regelmatige controle is belangrijk. Zowel door jezelf (dagelijks) als door een pedicure, podotherapeut of in de voetenpoli (minimaal één keer per jaar). Aarzel niet om dit te doen: het spaart je voeten. U kunt hier het document Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera 2014 downloaden.