smal top website

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt uiterlijk soms op een likdoorn. Voetwratten worden -net als wratten op andere plaatsen van het lichaam- veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat.

Wat is een voetwrat?

Een bloemkoolachtige uitstulping van de huid, veroorzaakt door een virusinfectie.

Hoe herken je een voetwrat?

Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

Soorten voetwratten

Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De gewone wrat komt meestal voor op jongere leeftijd. Maar er zijn verschillende soorten wratten, waaronder de ouderdomswrat. Dit is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huid voorkomen, ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.

Behandeling

Na het weghalen van het eelt is er een middel op basis van mierenzuur dat ik inzet om thuis de wrat mee aan te stippen. Dit wordt aangebracht met een wattenstaafje en is geheel pijnloos, dus ook geschikt voor kinderen. Wel kan er sprake zijn van napijn omdat het zuur etsend is en diep doordringt in de huid om het virus op deze manier aan te pakken.

Ook verwijs ik regelmatig klanten door naar de huisarts om daar salicylzuurzalf te laten voorschrijven. Deze zalf verweekt de huid zodat de wrat zich makkelijker laat wegsnijden.

voetproblemen voetwratten